Vegan kidneybonen burger met pompoen ketchup

Ingredienten burgers [4 · 5]  

  • 1 flinke hand gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1 handje peterselie, fijngehakt
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook 
  • 1 grote winterwortel geraspt
  • 2 theelepels djinten [gemalen komijn]
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 eetlepel pompoen ketchup
  • 2 eetlepels ketjap asin, of tamari
  • 75 gram havermout    
  • zout en peper

Bereidingswijze: 

Snijd de ui en knoflook in kleine stukken. Rasp de wortel. Wel het eekhoorntjesbrood 5 minuten in heet water.

Fruit de ui een paar minuten in een grote koekenpan, voeg de knoflook toe en bak tot de ui glazig is. Voeg de geraspte wortel, komijn en chilipoeder toe. Doe een scheut week vocht van het eekhoorntjesbrood bij het ui wortel mengsel.

Hak de paddenstoelen fijn en bak mee tot het vocht verdampt is. Laat het mengsel afkoelen. Spoel de bonen af en laat goed uitlekken. Prak de bonen in een kom met een vork. Doe de rest van de ingrediënten erbij en roer goed door. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Verdeel in 4 of 5 gelijke ballen en duw ze plat.

Bak de burgers met wat olie in een pan, ongeveer 6 minuten. Steeds omdraaien, bonen burgers branden snel aan.

Recept: Praktijk voor Natuurvoeding en Massage Sandra Thomas.